İçindekiler
Bitcoin için işlem defterini koruyan temel teknoloji olan Blockchain, veriler değiştirilemediği veya silinemediği için bilgilerin internette paylaşılma biçiminde devrim yarattı.
Bitcoin muhtemelen en yaygın olarak bilinen blok zinciri uygulamasıdır, ancak bu sadece başlangıç. Blockchain teknolojisi , finansal kurumlar , sağlık hizmeti sağlayıcıları, işletmeler ve daha fazlası için maliyetleri azaltmak, işlemleri hızlandırmak ve veri güvenliğini artırmak için kullanılabilir . Bu tüketiciler ve yatırımcılar için iyi bir haber. Blockchain teknolojisi henüz geniş çapta benimsenmemiş olsa da, bilgi alışverişi için güvenilir, kriptografik bir sistem sunarak iş yapma şeklimizi önemli ölçüde değiştirme potansiyeline sahiptir.
Blockchain Nedir?
Blockchain adını, işlem verilerini bir zincir oluşturmak üzere bağlantılı bloklarda depolama biçiminden alır. Blockchain ve bitcoin, 2008 yılında “Bitcoin: A Peer-to-Peer Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir teknik incelemede birlikte tanıtıldı. 1
Blok zincirini, bir grubun veya ağın tüm üyelerinin görmesi gereken işlemlerin listesini içeren bir kitap olarak düşünün. Ağın her üyesi veya “düğüm” kitabın kendi kopyasına sahiptir. Kitabın her sayfası bir veri bloğudur. Kitabın her sayfası, “karma” adı verilen benzersiz bir sayfa numarası ile tanımlanır ve her sayfadaki ilk giriş, önceki sayfanın “karması” dır. Bu ilk giriş, işlemlerin sayfalarını veya “bloklarını” birbirine bağlayan “zincir”dir.
Bitcoin ve blockchain aynı şey değildir. Bitcoin, işlem defteri blok zinciri teknolojisi tarafından tutulan bir tür düzenlenmemiş dijital para birimidir.
Blockchain Nasıl Çalışır?
- Blok zincirinin veya “kitabın” her kopyası aynı olmalıdır. Tüm üyeler aynı bilgilere sahiptir.
- Yeni bloklar, yalnızca ağ düğümlerinin veya “üyelerin” çoğunluğunun içerdiği bilgilerin geçerli olduğunu kabul etmesi durumunda eklenebilir. Bu sürece konsensüs mekanizması denir.
- Blok zincirinin yeni bir kopyası dağıtıldığında, her üye onu eski kopya ile karşılaştırır. Yeni bir kopyadaki tüm geçmiş bloklar eşleşmezse, mevcut kopyanın üyeleri yeni kopyayı kabul etmeyecektir.
Tüm üyeler veya düğümler, işlemleri sürekli olarak yeni veri bloklarına işler. Yeni bir blok doldurulduğunda, ağdaki her düğümün karmaşık bir matematiksel formül kullanarak bloğun geçerli olduğunu bağımsız olarak doğrulaması gerekir. Yeni blok, yalnızca üyeler, konsensüs mekanizması aracılığıyla bloğun geçerli olduğunu kabul ettiğinde zincire eklenir.
Bu karşılaştırma süreci, blockchain işlemlerinin değiştirilememesinin nedenidir. Birden fazla üyenin doğrulama amacıyla karmaşık matematiksel bulmacaları çözmesi için gereken yoğun bilgi işlem gücü, dolandırıcılığı ve bilgisayar korsanlarını engellemenin başka bir yoludur.
Blockchain teknolojisine yeni başlayanlar için rehber, ayırt edici kontrol sürecini açıklar. “Defter defterinin aynı kopyalarına sahip makineler, kendilerine verilen bulmacayı çözmek için ‘takım kurar’. Bulmacayı ilk çözen takım kazanır ve diğer tüm makineler defterlerini kazanan takımınkine uyacak şekilde günceller. Buradaki fikir, çoğunluğun, bulmacasını önce çözecek en fazla bilgi işlem gücüne sahip olduğu için kazanmasıdır.” 2
Doğrulamadan sonra, blok zincirinin yeni bir kopyası her üyeye dağıtılır.
Blockchain ve fikir birliği, teknoloji “çifte harcamayı” engellediği için bitcoin ve diğer kripto para ağları için kullanılır. Hiç kimse harcandıktan sonra bir bitcoin tutamaz; göndericiden alıcıya geçer. İşlem değiştirilemez veya geri alınamaz, çünkü veri blokları bilgisayar korsanları tarafından kolayca değiştirilemez.
2008’de blockchain’i tanıtan orijinal makale, süreci şu şekilde öngördü: “Dürüst düğümler çoğunluğu kontrol ederse, bir saldırganın değiştirmesi hızlı bir şekilde hesaplama açısından pratik olmayan bir genel işlem geçmişini kaydetmek için eşler arası bir ağ önerdik. [merkezi işlem birimi] gücü.”
Blok zinciri, verileri kullanışlı hale getiren protokoller veya kurallarla da çalışabilir. Akıllı sözleşmeler, satın alma siparişleri, faturalar ve ödemeler gibi şartlara dayalı olarak bir dizi işlemi otomatikleştirmek için blok zinciri ile birlikte kullanılan protokollerdir. Akıllı sözleşmeler, işlem hatalarını, işlem süresini ve yönetim yükünü azalttıkları için güçlü bir araçtır. Bu, kullanıcılar için daha düşük maliyet ve daha yüksek kar anlamına gelir.
Blok Zinciri Türleri
Halka açık bir blok zinciri halka açıktır ve üyeler anonimdir. Gerekli önemli bilgisayar kaynaklarına sahip olmaları koşuluyla, herkes ağa katılabilir, işlemleri işleyebilir ve blokları doğrulayabilir. Herkese açık bir blok zincirinin tüm üyeleri tüm verileri görebilir.
Bitcoin’i destekleyenler gibi halka açık bir blok zinciri ağının üyeleri, fikir birliği mekanizması için “ madenciler ” kullanır. Madenciler, genel ağdaki veri bloklarını doğrulayan üyelerdir. Madenciler, karmaşık matematiksel denklemleri çözerek veri bloklarını doğrulamak için diğer madenciler ile rekabet eder.
Halka açık veya “izinsiz” ağlar, kripto para birimi için kullanılır, çünkü işlemler, bir banka gibi bir finansal aracı olmadan taraflar arasında doğrudandır. Bununla birlikte, işlemlerin anonim doğası, suç faaliyetlerini cezbetmektedir. Bir 2019 araştırması, bitcoin işlemlerinin %46’sının veya yılda 76 milyar doların yasadışı faaliyetler içerdiğini tahmin ediyor.
Blockchain madencilerine, işlemleri doğrulamak için bitcoin veya diğer kripto para birimi verilir.
Özel veya “izin verilen” bir blok zinciri, tüm üyelerin tanımlanmasını ve işlemleri göndermek ve veri bloklarını doğrulamak için kimlik bilgilerine veya izinlere ihtiyaç duymasını gerektirir. Özel bir blok zinciri, bazı kullanıcılara tüm verilere erişim sağlarken diğerlerini kısıtlayabilir. Özel blok zincirler, bireysel bir işletme için daha uygundur.
Blok Zincirleri Hacklenebilir mi?
Blok zincirlerini hacklemek zordur çünkü her üyenin işlemlerin bir kopyası vardır, ancak bunlar tamamen aşılmaz değildir. Bilgisayar korsanlarının, hileli işlemler oluşturmak ve bunları kabul ettirmek için birden fazla bireysel üyeye erişmesi gerekir. Tek başına gereken muazzam bilgi işlem gücü, blok zincirlerini hacklemeyi çok zor ve pahalı hale getirir.
Gerçek zayıflık, akıllı sözleşmeler gibi protokollerde yatmaktadır. Bilgisayar korsanları, bunların çalışma ve sistemi “oynama” şeklindeki bir zayıflıktan yararlanma potansiyeline sahiptir.
[…] protokolünü anlatmaya başlamadan önce Blockchain teknolojisinden de bahsetmek yaralı olacaktır. Blockchain teknolojisi, üzerinde kurulmuş olan […]