İçindekiler
Kripto alanına herhangi bir şekilde dahil olan hemen hemen hiç kimse, en azından merkezi olmayan finans (DeFi) hakkında bir şey duymamıştır.
Merkeziyetsizlik, kripto ile ilgili her şeyin ana odak noktası olsa da, blok zinciri endüstrisinde DeFi kadar onu kucaklayan başka bir alan yok. Ana hedefi, kullanıcılara krediler, depolama vb. gibi tüm genel finansal hizmetlere tam işlevli ve verimli merkezi olmayan alternatifler sunmaktır.
Neden DeFi’ye ihtiyacımız var? Aynı nedenle blok zinciri teknolojisine ihtiyacımız var – modern dünyada ciddi bir gizlilik ve şeffaflık eksikliği var. Merkezi olmayan finans, tamamen güvenli ve anonim finansal hizmetler oluşturarak insanların işlerine ve kişisel yaşamlarına üçüncü tarafların katılımını ortadan kaldırmayı amaçlar.
DeFi’yi Anlamak
Banka gibi geleneksel bir finansal hizmet aracılığıyla işlem yaptığınızda, verileriniz o kurum tarafından özel bir deftere (işlem geçmişiniz) kaydedilir ve onlar tarafından tutulur ve yönetilir. Blockchain ise işlemlerinizi, söz konusu belirli DeFi uygulamalarını kullanan tüm taraflarca erişilebilen dağıtılmış bir genel muhasebe defterine şifrelenmiş kodda kaydeder.
Blok zinciri ve kriptonun kendileri tamamen merkezsizleştirilmiş olsa da, kripto para borsaları gibi kriptoyla ilgili merkezi hizmetler hala var. CEX’ler , geleneksel finans kurumlarının bazı artılarını ve eksilerini paylaşır, ancak nispeten daha yüksek bir gizlilik derecesi sunar. Geleneksel bankalar veya aracı kurumlar ve DEX’ler arasındaki orta yol olarak görülebilirler.
DeFi’nin Bileşenleri Nelerdir?
DeFi uygulamaları, çok çeşitli geleneksel finansal ürün ve hizmetlerin merkezi olmayan sürümlerini sunmak için akıllı sözleşmeleri ve dağıtılmış defter teknolojisini (DLT) kullanır.
Tahmin Piyasaları
Geleneksel merkezi tahmin piyasaları her zaman büyük talep görmüştür. Bugün, DeFi’nin yardımıyla onları daha açık ve merkezi olmayan hale getirme şansımız var. Eşler arası (P2P) tahmin pazarlarının merkezileştirilmiş pazarlara göre üç ana avantajı şunlardır:
- Kısıtlama yok. Alaska’dan Güney Afrika’ya herkes bir P2P tahmin pazarına katılabilir.
- Açık kaynak kodu. Kapalı kaynaklı merkezi tahmin piyasalarının aksine, eşler arası piyasalar halka açıktır ve tüm işlemler blok zincirinde görülebilir.
- Güven. Kullanıcıların koddan ve kendilerinden başka kimseye güvenmeleri gerekmez. Paranızı elinde tutan üçüncü bir taraf yoktur. Dijital varlıklarınızın sorumluluğu ve kontrolü sizdedir.
Tahmin pazarları için en tanınmış P2P protokolü , akıllı sözleşmelerden oluşan ve Ethereum ağına kolayca dağıtılabilen merkezi olmayan bir oracle olan Augur’dur. Esasen, Augur bir tahmin piyasası değil, açık kaynaklı bir yazılımdır. Tahmin piyasaları için merkezi olmayan platformların ana avantajı, sansüre dayanıklı olmalarıdır. Kurallar kanun olduğu için dünyadaki hiç kimse onları kontrol edemez. Ancak, herkes bir dizi olayla ilgili spekülasyonlara katılabilir. Augur, hava tahmini ve spor tahmininden finansal ve politik olaylara kadar çok çeşitli sektörlerde kullanılabilir.
DeFi projeleri: Augur, Gnosis, Helena.
DeFi Sigorta
Akıllı sözleşmeler, asırlık sorunlara yeni, gelişmiş çözümler sunar. Soyulmaktan korktuğunuz zaman, genellikle mallarınızı sigortalarsınız. Aynı mantık blok zinciri endüstrisi için de geçerlidir. Kayıplarınızın tazminini garanti eden DeFi projeleri zaten var. Etherisc ve Nexus Mutual gibi projeler, akıllı sözleşmelerin gücünü kullanarak arkanızı kollar.
Merkezi olmayan sigorta uygulamaları, operasyonel maliyetleri düşürmeyi, reasürans erişimini demokratikleştirmeyi ve işletmelere şeffaflık getirmeyi amaçlıyor.
Flight Delay Insurance, ilk sigorta dApp’idir. 2016 yılında Ethereum blok zincirinde piyasaya sürüldü. Etherisc ekibi, otomatik ve neredeyse anında ödemeler ile tam lisanslı bir uygulama başlattı – uçuşunuz 45 dakika veya daha fazla ertelenirse, ödemeler indiğinizde hemen başlatılacaktır. Evrak ve bürokrasiye gerek yok – sigortanızı almak için web sitelerinde bir form doldurmanız yeterli.
Etherisc ayrıca Sosyal Sigorta, Kripto destekli krediler için teminat koruması, Mahsul Sigortası ve Kripto Cüzdan Sigortası gibi diğer önemli sigorta dApp’leri üzerinde de çalışıyor. İkincisi, paranızı bir kripto cüzdanında saldırıya uğramaktan endişelenmenize gerek kalmadan saklamanıza izin verecek umut verici bir projedir.
DeFi projeleri: Etherisc, Nexus Mutual, VouchForMe.
takaslar
Merkezi olmayan borsalar veya DEX’ler neredeyse 3 yıldır piyasada. Ağırlıklı olarak Ethereum blok zincirinin (dApp dağıtımı için en popüler platform) üzerine inşa edilen DEX’ler, yüksek işlem hacmi ile birlikte gerçek zamanlı dijital para ticareti sağlar. Eşler arası (P2P) bir şekilde ticaret yapmak, merkezi otorite eksikliği, tam şeffaflık, erişilebilirlik vb. gibi birçok avantaja sahiptir. Ek olarak, DEX’lerin bakım çalışmaları için çok daha düşük harcamaları olduğundan, işlem ücretleri genellikle ortalama merkezi borsaya kıyasla daha düşüktür.
Bununla birlikte, DEX’ler kripto endüstrisinde nispeten yeni olduğundan, yüksek gaz ücretleri (Ethereum dApps için ), düşük işlem hacimleri, kullanıcı dostu olmayan UX/UI vb. gibi bazı kusurlar vardır. Bununla birlikte, merkezi olmayan borsaların nişi hızla büyüyor ve merkezi olmayan marj ticareti, eşler arası (P2P) anında takaslar ve daha pek çok şey için fırsatlar sunuyor.
DeFi projeleri: IDEX, EtherDelta, Oasis, WhaleEx, Fulcrum, BinanceDEX .
Stabil paralar
Stabilcoin , merkezi olmayan finans endüstrisini destekleyen ve geliştiren bir diğer hayati varlıktır. Stabil paralar, bir madeni paranın fiyatının oynaklığını azaltmayı amaçlayan kripto para birimleridir. USD (USDT, TrueUSD), EURO (Stasis EURO) veya altın (DGX) ve hatta BTC (imBTC) gibi diğer döviz emtiaları gibi fiat para birimlerine sabitlenebilirler.
Sabit paraların DeFi endüstrisindeki mekanizması ve önemi, MakerDAO DeFi protokolü ve onun sabit para birimi DAI tarafından canlı bir şekilde gösterilmiştir.
DAI, herkese volatilite olmadan finansal özgürlük getirmeyi amaçlar. DAI tutmak için gelir elde ederken, kendi şartlarınıza göre anında sabit para üretebilirsiniz.
DeFi projeleri: USDT , GUSD, BUSD, DAI, EOSDT .
Borçlanma ve Borçlanma
DeFi’nin bir diğer kolu da P2P ödünç verme ve ödünç alma platformlarıdır. Belirli bir blok zinciri üzerine inşa edilen borç verme platformları , borç almayı ve borç vermeyi insanlar için daha hızlı ve daha erişilebilir hale getirir.
Kredi veren pazaryerlerinin en büyük avantajlarından biri (herhangi bir üçüncü şahıs olmamasının yanı sıra), kriptografik doğrulama yöntemleri şeklinde bir güvence sağlamalarıdır. Merkezi olmayan kredi platformları sadece kredi değil, aynı zamanda faiz kazanma fırsatı da sunar.
Açık Kredi Protokolleri
DeFi kredi verme protokolleri, gerçekten merkezi olmayan kredi vermeyi mümkün kılar. Compound, Dharma ve Aave gibi projeler, pasif gelir elde etmenin ve kişinin fonlarından – likidite havuzlarından – faiz kazanmanın farklı bir yolunu sağlayarak kredi vermeyi yeni bir düzeye getiriyor.
İşte nasıl çalışırlar: borç verenler fonlarını bir likidite madenciliği havuzu sözleşmesine yatırırlar. Aynı zamanda, kullanıcılar teminat vererek bu fonları ödünç alabilirler. Faiz oranları algoritmik olarak hesaplanır. Borçlu havuzdan bir miktar fon aldıkça, o havuzda bulunan fon miktarı azalır. Dolayısıyla faiz oranları da artıyor. Borç verenin faiz oranı, algoritma tarafından korunan kazanç oranına karşılık gelir.
DeFi projeleri: Bileşik, Dharma, Aave, NUO ağı.
DeFi’nin Artıları ve Eksileri
DeFi hizmetleri, kullanıcılara pek çok avantaj sunabilir. İşte bunlardan sadece bazıları:
Mahremiyet
Normal aracı kurumlar veya bankaların aksine, DeFi platformları kullanıcı kimlik doğrulaması gerektirmez: ikametgah kanıtı, devlet tarafından verilmiş bir kimlik veya sosyal güvenlik numarası ibraz etmeniz gerekmez. Mahremiyetinizden ve anonimliğinizden ödün vermeden merkezi olmayan finansal hizmetlerden tam olarak yararlanabilirsiniz.
Değişmezlik
Proof-of-work gibi kriptografi ve konsensüs algoritmalarının kullanılması, blok zinciri teknolojisinin değişmezlik elde etmesine izin verdi – yani bir blok zinciri ağındaki herhangi bir veriyi değiştirmek ve/veya manipüle etmek neredeyse imkansız. Bu, DeFi platformlarını geleneksel finansal hizmet sağlayıcılardan çok daha güvenli hale getirir.
şeffaflık
Blok zinciri teknolojisinin şeffaf doğası, DeFi platformlarının kullanıcılarına bütünlükten ödün vermeden tamamen güvenli finansal hizmetler sunmasına olanak tanır. DeFi ürünlerinde kullanılan dağıtılmış defterler, belirli bir blok zinciri ağında gerçekleşen tüm faaliyetler hakkında bilgi içerir ve işlem verilerini manipüle etmek isteyen dolandırıcıları ve suçluları tespit etmeyi ve yakalamayı kolaylaştırır.
Tokenizasyon
DeFi, hassas verileri harici değeri veya önemi olmayan belirteçlerle değiştirme süreci olan tokenleştirmeyi teşvik eder. Veri hırsızlığını önlemeye yardımcı olur, ödeme süresini ve maliyetlerini azaltır, likiditeyi iyileştirir ve şeffaflığı artırarak onu finans sektörü için vazgeçilmez kılar.
Bununla birlikte, uzmanları DeFi’nin norm haline gelmeyebileceği konusunda endişelendiren birkaç şey de var. İşte yatırımcıların endişe duyduğu üç ana konu:
Likidite
Şu anda çeşitli DeFi protokollerinde kilitli oldukça fazla para olmasına rağmen (en azından söylemek gerekirse), bu sayı hala geleneksel finansal sistemlerde dolaşan para miktarından çok daha düşük. Bu sorun büyük olasılıkla DeFi sektörü büyüdüğünde çözülecek, ancak şu anda daha fazla sayıda işlemi verimli bir şekilde destekleyip destekleyemeyeceği konusunda endişeler var.
ölçeklenebilirlik
DeFi, daha geniş nüfusa izinsiz bir finansal sistem sağlamayı amaçlarken, merkezi olmayan finans hizmetlerinden yapılan işlemlerin miktarı on kat arttığında nasıl davranacağına dair endişeler var. İhmal edilebilir bir ücret karşılığında çok sayıda işlemi işleme kapasitesine sahip blok zincirleri var, ancak birçok popüler ağ hala yüksek tıkanıklık dönemleriyle başa çıkmakta zorlanıyor.
istikrarsızlık
Belirsizlik ve oynaklık şu anda blockchain teknolojisinden hemen hemen ayrılamaz. İstikrarsızlık, herhangi birinin finansal ürünlerinden ve hizmet sağlayıcılarından isteyeceği en son şeydir ve yine de tüm DeFi projelerine olmasa da neredeyse eşlik eder. Kripto düzenlemelerinden blok zinciri güncellemelerine kadar, DeFi platformlarının normal işleyişini bozabilecek ve onları ortalama bir geleneksel finans kurumundan daha az güvenilir hale getirebilecek birçok faktör var.
DeFi Finansal Hizmetler Sektörüne Nasıl Yardımcı Olabilir?
DeFi’nin finansal hizmetler sektörüne sunacağı çok şey var. DeFi uygulamalarının kullanıcılara sunduğu demokratikleşme, hem küçük hem de büyük işletmelere önemli faydalar sağlayabilir ve merkezi olmayan uygulamaların artan bütünlüğü, manipülasyon ve vergi kaçakçılığıyla mücadeleye yardımcı olabilir. Merkezi olmayan finans, tüm katılımcılarına fayda sağlayacak (elbette suçlular hariç!) daha güvenli, erişilebilir bir finansal sistem oluşturmaya yardımcı olabilir.
DeFi’nin Geleceği Var mı?
Artılar ve eksiler bölümünde de belirttiğimiz gibi, DeFi sektörünün hala uğraşması gereken epeyce konu var. Bu sorunlarla ne kadar iyi başa çıktığı, nihayetinde geleneksel finans sektörünü geçip geçemeyeceğini belirleyecektir.
Dünyanın bazı büyük değişikliklere hazır olduğu inkar edilemez. Para ve iş dünyasının hızla dijitalleşmesiyle DeFi, gelecekte ekonomide önemli bir rol oynayabilir. Merkezi olmayan uygulamalar blok zinciri teknolojisi kullanılarak oluşturulduğundan, birçok kişi merkezi olmayan finansal ekosistemin yalnızca kripto para birimlerini ödünç vermek, ödünç almak ve takas etmek için kullanılabileceğini düşünüyor – ancak durum böyle değil. Tüm geleneksel finans dünyasında devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
DeFi, sadece kriptodan çok daha geniş bir erişime sahiptir – finansın tüm unsurlarını demokratikleştirir, dünyanın her yerinden kullanıcılara fonları söz konusu olduğunda daha fazla erişim ve özerklik sunar. VPN gibi hizmetlerin artmasıyla birlikte, kullanıcıların kişisel bilgilerinin güvenliği konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladıkları açık, bu nedenle DeFi’nin zaman geçtikçe popülerlik kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
SSS
DeFi bankacılığı nedir?
DeFi bankaları, kullanıcıların herhangi bir aracı olmadan borç verme veya bir banka hesabı oluşturma gibi olağan bankacılık hizmetlerinden yararlanmasına olanak tanıyan merkezi olmayan finansal uygulamalardır.
DeFi Bitcoin için ne anlama geliyor?
DeFi sektörü ve daha da geliştirilmesi , uzun vadede Bitcoin gibi kripto para birimlerine fayda sağlayacaktır . Ek olarak, DeFi jetonları ve BTC’nin farklı kullanım durumları ve faydaları vardır, bu nedenle doğrudan birbirleriyle rekabet etmezler.
DeFi neden popüler?
DeFi, finansal hizmetlerin işlemlerdeki aracıları ortadan kaldırmasına izin verir ve kullanıcılara fonlarını yönetme ve kullanma konusunda daha yüksek özerklik, gizlilik ve güvenlik sağlar.
DeFi uygulaması nedir?
DeFi uygulamaları, kullanıcılara güvenilir, güvenli ve izin gerektirmeyen finansal hizmetler sağlamak için akıllı sözleşmeler teknolojisini kullanan merkezi olmayan uygulamalardır.