IOTA Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alışılmış anlamda her zaman Nesnelerin İnterneti ve yıldırım hızındaki işlemlerle ilişkilendirilen IOTA ağı, kurulduğu 2015 yılından bu yana birçok değişikliğe uğradı. İki proje liderini değiştiren IOTA ekibi, ikinci versiyonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor, teknik olarak orijinal görünümünden farklı ama yine de IOTA’nın temel ilkelerine karşılık geliyor. 

Merak ediyor musun? Lafı fazla uzatmadan, en ilginç dijital para birimlerinden birinin dünyası olan IOTA dünyasına dalalım. 

IOTA Ağının Tarihi

IOTA, 2015 yılında David Sønstebø (proje lideri), Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Dr. Serguei Popov (son üçü projenin matematiksel yönünden sorumluydu) tarafından kuruldu. Bir yıl sonra, kripto araştırmalarını daha derinlemesine ve doğru yapmak amacıyla IOTA Vakfı kuruldu.

Bahsedilmesi gereken en önemli şey, IOTA’nın “Nesnelerin İnterneti Varlığı” anlamına geldiği yaygın efsanedir. Bu yanlış. Iota, Yunan alfabesinin en küçük birimi olan mikro ödemeyi içeren dokuzuncu harfidir. 

Projenin gelişimi boyunca, Nesnelerin İnterneti (IoT ekosistemi) fikri, yenisi olan Her Şeyin İnterneti’ne dönüştü. IoE’nin arkasında, insanlar ve makineler arasında değer ve veri alışverişi yapan ve böylece makine ekonomileri yaratan ağ bulunur. 

Şu anda, IOTA ağı merkezi bir projedir. Her işlem ancak koordinatörün onayından sonra gerçekleştirilebilir. Koordinatör, IOTA Vakfı tarafından verilen bir düğümdür. Şirket, ağın %100 bağımsız olabilmesi için koordinatör rolünü ortadan kaldırmak için çalışıyor. 

Kripto projesini tamamen merkezi olmayan hale getirmek için arkasındaki ekip iki aşamalı bir ağ güncellemesi kullanıyor:

  1. IOTA 1.5 veya Chrysalis;
  2. IOTA 2.0 veya Koordinat.

IOTA 1.5, Nisan 2021’de piyasaya sürüldü. Üçlü kodlama ve Winternitz tek seferlik imzalar gibi tartışmalı tasarım seçeneklerini kaldırdı. Koordinatörün rolünün kaldırılmasına bir adım daha yaklaşmanın kilometre taşını anan IOTA 2.0 geliştirme ağı şimdiden piyasaya sürüldü. Test ve kıyaslama için neredeyse tüm özelliklere sahip bir ağ olan IOTA 2.0, yeni özellikler sergiliyor: 

IOTA’nın var olduğu yıllar boyunca kilometre taşlarına bakalım: 

  • 2015 – IOTA aktarım protokolü oluşturuldu.
  • 11 Temmuz 2016 – ilk sürüm.
  • 2017 – IOTA Vakfı, daha fazla blok zinciri ve kripto araştırması yapmak amacıyla kuruldu. 
  • 23 Haziran 2019 – Sergey Ivancheglo yönetim kurulundan istifa etti.
  • 10 Aralık 2020 – David Sønstebø projeden ayrıldı.
  • 28 Nisan 2021 – Chrysalis olarak bilinen IOTA 1.5 güncellemesi piyasaya sürüldü.

Şu anda proje ekibi Coordicide adlı bir IOTA 2.0 güncellemesi üzerinde çalışıyor.

IOTA Nasıl Çalışır?

Geleneksel blok zinciri teknolojisi, IOTA ağı için uygun değildir, çünkü birincisinin ölçeklenebilirlik sorunları ve nispeten yüksek işlem ücretleri gibi bazı ciddi dezavantajları vardır. Ayrıca, ücret işlemi daha pahalı hale getireceğinden herhangi bir mikro ödeme yapmak imkansızdır. 

Bunun yerine, IOTA, kullanıcılarına mikro ödemeler için hiçbir ücret talep etmeden yüksek ölçeklenebilirlik ve hızlı işlemler sağlamak için teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Yönlendirilmiş Döngüsel Grafik (DAG) adı verilen farklı bir teknoloji ile mümkün hale geldi. IOTA’da buna Tangle denir.

IOTA Kargaşası Nedir?

Tangle, güvenli alışverişi sağlayan sorunsuz veri ve değer aktarımını desteklemek için tasarlanmış açık, sorunsuz ve ölçeklenebilir bir dağıtılmış defterdir. IOTA’nın geleneksel blok zincirinin maliyet ve ölçeklenebilirlik sınırlamalarının üstesinden gelmesini sağlar.

Tangle’da blok üreticisi yoktur. Her kullanıcı, herhangi bir aracı olmadan yeni işlemler yapmakta ve bunları Tangle’ın farklı bölümlerine eklemekte özgürdür. IOTA’nın Tangle’ı birbirini takip eden tek bir blok zinciri değildir: paralel olarak işlenmiş bir işlemler ağıdır.

Tangle, değiş tokuş verilerini ve değerini kaydeder, böylece bilgilerin güvenilir olmasını ve tüm düğümlerin dürüst olmasını sağlar. 

Tangle’ın neden havalı bir şey olduğunu açıklığa kavuşturan beş nokta:

  1. Ağı son derece ölçeklenebilir hale getirir. Veri yapısı, işlemlerin paralel olarak eklenmesine izin verir, böylece birden fazla işlem aynı anda işlenir.
  2. IOTA, Proof-of-Work’ü bir konsensüs mekanizması olarak kullanmadığından, sadece hız kontrolörü olarak benimsediği için düşük kaynak gerektirir. Yani madencilik yok, sorun yok. 
  3. İşlem ücreti sıfırdır. 
  4. İşlem hızı yıldırım hızındadır. 
  5. Ağ dağıtılır, bu nedenle herhangi bir saldırıya karşı dayanıklıdır. Örneğin, düğümlerin %33’ünden fazlası çevrimdışı olursa, ağ hala güvende olacaktır.

IOTA’daki Mana

Herhangi bir DLT’de düğümler, ağı koruyan bir sistemde iyi oyuncular oldukları için ödüller alırlar. Ayrıca düğümler, Proof-of-Work ve Proof-of-Stake konsensüs algoritmaları olarak başka herhangi bir ekosistemde temsil edilen Sybil koruması sağlar. IOTA’da böyle bir korumaya mana denir . 

Tangle’da, bedelsiz işlemler işlendiğinde, jeton sahipleri tarafından seçilen bir düğüm kimliğine mana verilir. Mana, işleme taşınan IOTA jetonlarının miktarı ile ilgilidir. Her düğüm kimliği, defterin bir uzantısı olarak saklanır. 

Başka bir deyişle, mana, token sahipliğinin devredilmiş bir kanıtıdır. 

Mana neden yeterli Sybil koruması sağlıyor? Eh, onu keyfi miktarlarda elde etmek zor. Dolayısıyla, bu tür teknoloji, sistemin dürüst mesajları çok hızlı ve verimli bir şekilde onaylamasını sağlar. 

Şimdi taahhüd sürecine geri dönelim. İşlem sırasında iki kez gerçekleştirilir:

  1. Belirteç sahipleri , fikir birliğine katılmak isteyen düğümlere  fikir birliği mana sözü verir.
  2. Token sahipleri , ağa erişmek isteyen düğümlere  erişim manasını taahhüt eder.

Bu işlem ağa özgürlük ve güvenlik sağlar. Belirteç sahipleri, ağa erişmek isteyen herhangi bir düğüme manalarına erişim verebilirken, konsensüs manalarını onu doğrulayacak güvenilir bir düğüme taahhüt edebilirler.

Mana hakkında keşfedilecek bir şey daha var: sistem içinde nerede kullanılabilir?

  • Otomatik izleme . Hem erişim hem de fikir birliği mana, saldırganların potansiyel eşler listelerini sahte düğümleriyle doldurmasını önlemeye yardımcı olur, böylece düğümler kolayca dürüst eşler bulabilir. Devnet’in web sitesinde IOTA’da otomatik eşleme hakkında daha fazla bilgi edinin .
  • Dolaşmayan erişim. Erişim manası, toplam ağ verimine göre kaç tane mesaj yayınlayabileceğini belirler. Bu arada, adil erişimi garanti eder, bencil düğümlerin mevcut verimi tekelleştirmesini önler ve hatta saldırganları durdurur.

Hızlı Olasılıksal Konsensüs (FPC)

Her düğümün belirli bir mesaj hakkında aynı görüşe sahip olmasını sağlamak için düğümler, IOTA’nın Fast Probabilistic Consensus (FPC) adı verilen yeni fikir birliği protokolünü kullanır. IOTA, özellikle Rastgele komşular çoğunluk konsensüsünü (RMC) kullanır.

FPC, bir düğümün az sayıda diğer düğüm hakkında fikir gerektirdiği için oylamaya dayanır. Böylece FPC, ağdaki tüm düğümler arasında anlaşma sağlar ve onu çift harcamadan korur. 

Fast Probabilistic Consensus’ta mana, etkili bir Sybil koruma mekanizması olarak hizmet eder. Dürüst ve güvenilir aktörler ağ üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, potansiyel saldırganların protokole zarar vermek veya protokolü bozmak için önemli miktarda konsensüs manası kazanmaları gerekir. Şimdilik, bu aslında herhangi bir dolandırıcı için imkansız bir senaryo gibi görünüyor. 

IOTA’nın Geleceği (Yol Haritası) 

Bu nedenle ekip, yeni ve benzersiz bir merkezi olmayan evren oluşturmak için geçmişten tüm öğrendiklerini aldı ve yaklaşmakta olan IOTA tabanlı ağlara odaklandı (zaten konuşlandırılmış Shimmer ağıyla ilgili ayrıntılara bakın ). Proje ayrıca akıllı sözleşmeler ve dApp’ler geliştirmeyi ve stake mekanizmasını iyileştirmeyi amaçlıyor. 

Açıkçası, IOTA tamamen geliştirme ile ilgilidir. İlk versiyona bakarsak, IOTA’nın şimdi kullanıcılarına sunduklarından ne kadar farklı olduğuna şaşıracağız. IOTA’nın cesur yeni dünyası için tam donanımlı olmak için, küçük bir özellik dağıtıldığında güncellenen yol haritasını kontrol edebilirsiniz.

SSS

IOTA’nın Bitcoin’den farkı nedir?

Her şeyden önce, geleneksel blok zinciri teknolojisi yerine IOTA, Tangle adı verilen başka bir dağıtılmış defter mekanizması kullanır. Ayrıca, IOTA’nın ölçeklenebilirlik sorunu yoktur. Aşağıdaki tabloda daha fazla farkı keşfedin.

IOTA’da kuantum geçirmez nedir?

IOTA, eliptik eğri kriptografisi yerine karma tabanlı ( Winternitz ) imzalar kullandığını iddia etti. Bu yaklaşım, protokolü Kuantum Bilgisayarlarına karşı dirençli hale getirdi. Ancak bu teknoloji, IOTA 1.5 güncellemesinin dağıtıldığı Nisan 2021’de geride kaldı. 

IOTA ne için kullanılır?

İlk olarak, IOTA belirteci, makineler ve insanlar arasında veri göndermek için kullanılır. Şu anda, IOTA vakfı ve ekibi, projenin işlevselliğini genişletmek ve akıllı sözleşmeler, stake, merkezi olmayan uygulamalar ve daha fazlasını tanıtmak için çalışıyor. 

IOTA madenciliği yapabilir misin?

Hayır, IOTA jetonlarını Bitcoin gibi geleneksel bir şekilde çıkarmak imkansız. Ancak, son zamanlarda, IOTA ekibi staking’i tanıttı. Staking hakkında daha fazla bilgi edinmek.

IOTA gelecek mi?

Projenin ana konsepti olan Her Şeyin İnterneti, IOTA topluluğunun hem en küçük nesneleri hem de tüm sistemleri kullanmanın ve bunlarla etkileşim kurmanın sonsuz yollarını hayal etmesine olanak tanır. IOTA’nın başarısının sırrı, teknolojinin basitliğinde ve işlemlerin hızında yatmaktadır. 

Ayrıca, tüm kripto para piyasası her yıl daha fazla sonuç elde ediyor ve piyasa değeri sürekli artıyor. Bu nedenle, genel pazar iyileştirmeleri kesinlikle IOTA’nın başarılı olmasını tetikleyecektir.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Koinograf.com'da yer alan içerikler, asla yatırım tavsiyesi değildir. Kripto paralar yüksek risk içeren varlıklardır. Sorumluluk kişinin kendisine aittir. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir