Merkezi Olmayan Finans DeFi Nedir

Defi Nedir
Defi Nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DeFi Nedir kısaca Blockchain, yani Türkçedeki karşılığı olarak Blok Zinciri, teknolojilerinde kurulmuş bulunan merkeziyetsiz finans uygulamaları olarak tanımlanır. Kişiler arasında, firmalar arasında, kişilerle firmalar arasında ve devletler arasında yapılan işlemlerin dijital bir platformda gerçekleşmesini olanaklı kılan son teknolojilerden birisi Defi protokolleridir. Son yıllarda oldukça revaçta olan bir uygulamadır.

Son dönemlerde, insanlar ve kurumsal firmalar yapacakları finansal işlemleri, Defi protokolleri aracılığıyla yapmaya daha çok isteklidirler. Çünkü bu teknolojide işlemler daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Komisyon maliyetleri oldukça düşük. Aynı zamanda, Defi protokolünün tabanında Blockchain teknolojisinin var olması sebebiyle, yapılan işlemler, son derece güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.

DeFi Nedir

Defi protokolleri merkeziyetsiz uygulamalardır. Bu da sistem üzerinde merkezi bir karar biriminin olmadığı anlamına gelir. Herhangi bir bankaya, finans kuruluşuna ya da devlete bağlılık göstermezler. Kararlar, genel olarak, sistem içerisinde olan kişilerin ortak mutabakatı şeklinde alınır. Yani sisteme kullanıcıları yön verir.

Blockchain Nedir

Defi protokolünü anlatmaya başlamadan önce Blockchain teknolojisinden de bahsetmek yaralı olacaktır. Blockchain teknolojisi, üzerinde kurulmuş olan yapılarda gerçekleştirilen iş ve işlemlerin kaydedildiği, halka açık bir defter olarak tanımlanabilir.

Burada kayıt altına alınan işlemlerin kayıt bilgileri daha sonradan değiştirilme olanağına sahip değildir. Kaybolma ihtimalleri de yoktur. Bu sebeple, teknoloji son derece güvenlikli bir hizmet sağlıyor.

Merkezi Olmayan Finans “DeFi” Nasıl Çalışır

Defi protokolü üzerinde yapılan bir işlem, Blockchain teknolojisinin yardımıyla açık kaynaklı dağıtılmış bir deftere kaydedilir. Sistem içerisinde bulunan herkes bu deftere sahiptir.

Defterin dağıtılmış olması bu anlama gelir. Her bir kullanıcının sahip olduğu bu dağıtılmış defter, Defi protokolleri üzerinde gerçekleştirilen her bir ödemenin kanıtlanabilmesini sağlar. Sonradan değiştirilmesi ya da silinmesi imkansız olan bu dağıtılmış defterler, dolandırıcılık suçlarının işlenmesini imkansız kılar.

Bu sayede, Defi protokolü üzerinde finansal iş ve işlemlerini gerçekleştiren kullanıcılar, korunmuş olur. Son olarak, bu defterlerin açık kaynaklı olması, sistemin şeffaf olmasını sağlar.

Merkezi Olmayan Finans “DeFi” ile Banka Arasındaki Farklar

Defi protokollerinde iş ve işlemlerini gerçekleştiren kişilerin, kişisel verilerine ve kimlik bilgilerine hiçbir kurum ya da kuruluş ulaşamaz. Sistemin merkeziyetsiz olmasının bir sonucudur. Bu bilgiler gizli kaldıkları için bu sistem içerisinde var olan kişiler anonim hale gelir. Fakat bankalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü bankalar merkezi yapılardır. Tabi oldukları mevzuatlar çerçevesinde bankalar, kurum ve kuruluşların istedikleri bilgi ve belgeleri verirler. Bu da kişisel bilgilerinizin gizli kalmasına olanak tanımaz.

Bankalar, aracı kurumlardır. Kişilerin yapmak istedikleri iş ve işlemler arasında köprü vazifesi görür. Bu niteliği sebebiyle belirli tutarda komisyon alırlar ve işlemleri yavaş bir şekilde gerçekleştirirler.

Defi protokollerinde ise kişiler bir akıllı sözleşme üzerinde iş ve işlemlerini gerçekleştirirler. Ortada bir aracı yoktur. Finansal işlemler, kişiden kişiye doğru gerçekleşir. Komisyon yoktur ve işlemler çok hızlı gerçekleşir.

Defi protokolünde, bankaların uyguladıkları; depozito ücreti, işlem komisyonları ve aylık/yıllık komisyonlar yoktur.

Merkezi Olmayan Finans “DeFi” Kullanım Alanları

DEX; (Merkeziyetsiz Borsalar) bu borsalar üzerinde çeşitli ticari işlemler yapılıyor. En bilinenleri, kripto para ticareti ve dijital varlık (NFT) ticaretidir. İşte bu ticari işlemler, DeFi ticaretini de anlamlı kılar.

Stabil Paralar; belirli bir fiat para birimine endekslenmiş kripto paralardır. DeFi protokolleri tarafından oluşturulurlar.

Yatırım; kişiler, DeFi protolleri üzerinde yatırım yaparak faiz geliri elde ederler.

DeFi Projeleri

Kişiler, önceki yıllara oranla artık birçok projeye yatırım yapma şansına sahiptirler. DeFi alanında kökleşmiş projelerin yanında yeni çıkmış bebek projelerde mevcuttur. Bunlardan bazıları;

  • Curve Finance,
  • Compound,
  • Aave,
  • Balancer,
  • Thorchain, gibi akıllı sözleşmelerdir.

Yukarıda belirtilenler, bu piyasada kökleşmiş, kendisini ispat etmiş platformlardan sadece bazılarıdır. DeFi protokollerinde iş ve işlemler gerçekleştirmek için kripto cüzdanına sahip olunması gerekir.

Defi protokolüne, kripto cüzdanlarının kullanılması suretiyle gönderilecek varlıklarla, kişiler; borç verebilir, varlık transferi gerçekleştirebilir ve yatırım yapabilirler.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Koinograf.com'da yer alan içerikler, asla yatırım tavsiyesi değildir. Kripto paralar yüksek risk içeren varlıklardır. Sorumluluk kişinin kendisine aittir. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir