İçindekiler
Monero, Ethereum ve Bitcoin’in önde olduğu üçüncü en büyük topluluğa sahiptir. Monero’nun özellikleriyle henüz tanışmadıysanız, neden bu kadar popüler olduğunu merak edebilirsiniz. Cevap basit: Monero, şimdiye kadar yaratılmış en özel kripto para birimlerinden biridir.
Bu yazıda, teknoloji ve madencilikle ilgili soruları ele alacağız. Ayrıca Monero’nun Bitcoin’den daha iyi olup olmadığını çözmeye çalışacağız. merak ediyor musun? Ardından, en gizlilik odaklı kripto para biriminin dünyasına dalalım.
Monero’yu Kim Yarattı?
Monero protokolünün anlayışı, ilk olarak Nicolas van Saberhagen tarafından teknik incelemede açıklanan bir kriptografi protokolü olan CryptoNote’a dayanmaktadır . Bu arada, bu isim Satoshi Nakamoto’nunki kadar gerçek olabilir. Hala bu gizemli Bay Saberhagen’in kim olduğunu bilmiyoruz.
Bir kripto para birimi olarak Monero, ilk kez 2014 yılında, “thankful_for_today” takma adı altında bir Bitcoin kullanıcısının Saberhagen’in fikirlerini bir kripto para birimine dönüştürmesiyle ortaya çıktı . İlk başta Bitmonero olarak adlandırıldı. Bitmonero’nun piyasaya sürülmesinden birkaç hafta sonra, yaratıcısı yeni basılan madeni parayla ilgili tüm teklifleri ve yorumları görmezden geldi ve aslında istediğini yaptı. İddialar nelerdi?
- Blok ödülü herkesin beklediğinden daha dikti.
- Yetim blokların artmasıyla ilgili herkesin endişelerine rağmen, içerik oluşturucu bir dakikalık blok süreleriyle ilerledi.
- Kuyruk emisyonu sorunu, sonraki güncellemelerle kodda çözülmedi.
Bu yüzden topluluk parayı çatallamaya karar verdi. Yeni oluşturulan Monero versiyonu harika bir ekibe ve iyi bir PR kampanyasına sahip. Bu, müteşekkir_for_today’in ortadan kaybolmasını tetikleyen şeydir . İsimlendirme harika ama. Monero , Esperanto’da “para” anlamına gelir.
Monero Nasıl Çalışır?
Monero, bir XMR ticker ile açık kaynaklı ve gizlilik odaklı bir kripto para birimidir. Dijital para biriminin arkasında, ağı şeffaf hale getiren açık bir defter yatıyor – ancak Monero durumunda değil.
Mevcut Monero protokolüne CryptoNote denir. Gönderici ve alıcı bilgilerinin yanı sıra tüm işlem detaylarının izlenemez hale getirilmesi için oluşturulmuştur. Monero, ademi merkeziyetçilik kavramını ve anonimlik ilkelerini bu şekilde desteklemektedir. Ağ bu şekilde tüm insanları eşit kılıyor.
Protokol o kadar karmaşık bir şekilde oluşturulmuştur ki, herhangi bir işlem detayını izlemek imkansızdır. Bu tür özellikler, Monero ağını katılımcıları için daha güvenli bir alan haline getirir ve başkaları tarafından reddedilme veya kara listeye alınma riskini ortadan kaldırır.
Monero teknolojisinin temel direği Yüzük İmzalarına dayanmaktadır. XMR işlemi yapan kişinin dijital imzasını blok zincirine kaydetmeden önce diğer on kullanıcının imzasıyla karıştırır. Şimdi, her işleme eklenen on bir imza var.
Aslında yıl boyunca Monero’nun gizlilik iyileştirmeleri hakkında söylenecek daha çok şey var. Öyleyse daha ileri gidelim.
Monero Gizliliği Nasıl Artırır?
Monero geliştiricileri, gizliliği temel özelliği haline getirmek için teknolojilerinde bazı hileler kullanır. Adres, işlem tutarı vb. gibi tüm işlem ayrıntıları gizlenmiştir. Cypherpunk’ların, kripto-anarşistlerin ve mahremiyet taraftarlarının Monero’yu bu kadar çok sevmesinin nedeni budur.
Şimdi, i’leri noktalayalım ve t’leri keselim, hangi özelliklerin Monero’yu inanılmaz derecede anonim yaptığına bakalım:
- 2017’de geliştiriciler, Ring Confidential işlemlerini tanıttı. O zamandan beri, işlem tutarı gizlendi.
- Gizli adres , işlemlerde sürece dahil olan tarafları gizlemek için kullanılır. Gönderici ve alıcı aynı kalsa bile her işlem için tek seferlik bir adres oluşturarak çalışır.
- Dandelion++ , işlemleri üreten cihazların IP adresini gizleyen bir protokoldür.
Monero Hangi Algoritmayı Kullanıyor?
Monero’daki işlemler, madencilere yeni paralar veren RandomX iş kanıtı algoritmasına dayalı madencilik yoluyla doğrulanır.
Neden XMR Kullanmalıyım?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, XMR gizlilik konusunda endişe duyanlar için mükemmel bir madeni paradır. Bununla birlikte, kripto para birimi anonimliğinin başka bir yönü daha var. Monero, darknet toplumunun önde gelen kripto paralarından biri haline geldi. Özel işlem şeması nedeniyle, XMR kullanırken ödeme amacını gizlemek kolaydır.
Bu nedenle, XMR işlemleri yaparken kullanıcılar tamamen anonim kalır. Bu, darknet kullanıcılarının paralarını saklamasına ve çalıntı kredi kartları, uyuşturucular ve silahlar satın almasına yardımcı olur. Bu gerçek, Monero’yu değiştirilebilir bir madeni para olarak nitelendirebilir. Değiştirilebilirlik, hiç kimsenin her bir madeni paranın hangi işleme dahil olduğunu söyleyemeyeceği anlamına gelir. Madeni paraları herhangi bir cezai (hatta yasal) işlemle ilişkilendirmek imkansızdır.
Monero Madenciliği Nasıl Yapılır?
Monero, ağdaki işlemleri doğrulamak için RandomX adlı bir PoW algoritması kullanır. Kasım 2019’da tanıtıldı ve önceki CryptoNight’ın yerini aldı.
XMR madeni paralarını başarılı bir şekilde çıkarmak için hangi ekipmanı kullanmalısınız? Bahsedilmesi gereken ilk şey, RandomX’in ASIC dirençli olmasıdır. Dolayısıyla x86, x86-64, ARM ve GPU’lar Monero madenciliği için uygundur. İlgili makalede Monero madencilik ekipmanı hakkında daha fazla bilgi edinin .
- Blok ödülü : 1.16 XMR
- Blok süresi : 2 dakika
Bu arada, Monero’nun yazılım kurallarına göre blok ödülü asla sıfıra düşmeyecek. Mayıs 2022’de son halving gerçekleşecek, bu nedenle blok ödülleri 0,6 XMR olarak sabitlenecek.
Bir Günde Ne Kadar Monero Kazanabilirim?
Bu rakam, anlayabileceğiniz gibi sabit değildir. Her 2 dakikada bir blok kazıldığını düşünürsek, günde yaklaşık 720 blok kazılır. Mevcut Monero ağ hash oranına ve blok ödülüne göz atın ve boşlukları bu formüle göre doldurun:
n = (Ağ Hash Oranı) / (720 × Ort. Blok Ödülü)
Kârlı madencilik için uygun donanımı seçmenize ve makinenin hızını ölçmenize yardımcı olacak saniye başına hashleri alacaksınız.
Monero Bitcoin’den Daha İyi mi?
Herkesin kendi zevki vardır, bu nedenle bir para biriminin diğerinden daha iyi olup olmadığını tartışmak doğası gereği çok özneldir. Monero, Bitcoin’den sadece farklıdır. Ama yine de, bazı benzerlikleri var. Örneğin, her iki madeni para da kendi çalışma kanıtı algoritmaları kullanılarak çıkarılabilir.