Price Action Nedir?

Bu rehber içeriğimizde, en eski finansal terimlerden bir tanesi olan "price action" terimine ve bu terime bağlı geliştirilen yatırım stratejisine dair detayları okuyabilirsiniz.

Price action nedir?
Price action nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Price action, bir kripto paranın ya da menkul kıymetin zaman içindeki hareketidir. Türkçe, “fiyat hareketi” olarak da kullanılır.

Price action, teknik analizin temelini oluşturur. Trader’lar, alım satım kararlarını vermek için yalnızca fiyat hareketini izler. Fiyat hareketinin izlenmesiyle fiyatın istatistiksel eğilimi tespit edilir.

Fiyat hareketinin ve hacmin birlikte takip edilmesine ve fiyatın yönünün tahmini için kullanılmasına, teknik analiz denir. Teknik analiz, aslında fiyat hareketinin bir türevidir.

Fiyat Hareketinin Keşfi

Fiyat hareketinin, tarihte ilk defa ünlü Japon trader Honma Munehisa tarafından etkin şekilde izlendiği bilinir. Price action, Munehisa tarafından bir strateji olarak etkin şekilde kullanılır.

Bir pirinç tüccarı olan Honma Munehisa, ticaretlerini bu stratejiye göre şekillendirerek başarılı olur. Sonraki dönemde price action, The Wall Street Journal’ın kurucusu, gazeteci Charles Dow tarafından terimsel olarak keşfedilir.

Dow, “price action” terimi üzerine, “The Market Discounts Everything” adını verdiği bir strateji geliştirir. Bu strateji, price action stratejisinin ilk ve temel versiyonudur.

Fiyat Hareketinin Kullanımı

Price action, grafikler yardımıyla yorumlanabilir. Bir teknik gösterge ya da formasyon değildir. Ancak teknik göstergeler ve formasyonlar için temel bir kaynaktır.

Fiyatın ileride hangi yöne doğru gideceğine dair beklenti oluşturan, çok sayıda formasyon görünümü vardır. Örneğin fincan kulp formasyonu, görsel olarak tespit edilen ve yorumlanan bir formasyon örneğidir. Bu formasyonun tespitinde, fiyat hareketi kullanılır.

Trader’lar, belirli bir zaman dilimi içinde meydana gelen fiyat hareketini gösteren grafikleri kullanarak trendi tespit etmeye çalışır.

Özellikle destek ve dirençlere odaklanan trend trader’ları için price action, en önemli kavramdır. Fiyattaki kırılmanın ve konsolidasyonunun tespiti için takip edilir.

Destek ve dirençler ile kırılmaların ve geri dönüşlerin tespitinde, farklı grafik kompozisyonları ve grafik türleri kullanılır. Fiyatı daha iyi görselleştiren bir grafik türünü kullanmak, fiyat hareketinin görsel olarak yorumlanabilmesini kolaylaştırır.

Mum grafikler, en iyi görselleştirmeyi sağladığı için en çok tercih edilen grafik türüdür.

Fiyat Hareketini Yorumlamak

Fiyat hareketi, öznel yorumlanır. İki farklı trader; aynı varlığın, aynı dönemdeki fiyat hareketinden yola çıkarak farklı sonuçlara ulaşabilir.

Bir trader, fiyat hareketine baktığında düşüş eğilimi görürken bir başka trader, potansiyel geri dönüş eğilimi görebilir.

Fiyat hareketinin yorumlanmasında, seçilen zaman periyodu, en önemli kıstastır. Mesela aydan aya yükseliş trendini koruyan bir kripto para, belirli haftalarda düşüş eğilimi gösterebilir.

Unutulmaması gereken nokta, fiyat hareketinden yola çıkılarak gerçekleştirilen bütün tahminlerin spekülatif olduğudur. Fiyat hareketi, ne kadar güvenilir ve fazla sayıdaki araçla izlenirse fiyat tahmini, o kadar doğru sonuç verir.

Bununla birlikte, hiçbir menkul kıymetin ve kripto paranın, gelecekteki fiyatı garanti edilemez. Geçmiş fiyat hareketi performansı, gelecekteki fiyat hareketlerinin garantisi olamaz.

Price Action Trading Stratejisi

Price action trading stratejisi, fiyat hareketlerine göre konum alınmasını savunan bir trading stratejisidir. Bu strateji, en önemli kriterin fiyat olduğu ve fiyatın yalan söylemeyeceği temel felsefesine dayanır.

Bu trading stratejisini savunan kişilere göre piyasalar tamamen öngörülebilirdir. Fiyat hareketleri, gelecekte de tıpkı geçmişte olduğu gibi şekillenir. Farklı bir senaryonun yaşanması mümkün değildir.

  1. Price action stratejisinde asıl amaç, grafikteki son fiyat göstergesinden (bar, mum, çizgi, çubuk vs.) sonra fiyatın ne olacağına dair yorum yapmaktır.
  2. Bu strateji, teknik analizin diğer varsayımlarına göre çok daha özneldir. Price action stratejisi, kişisel bir stratejidir ancak bazı ortak kabullere dayanır.
  3. Stratejiyi uygulayan kişiler, genelde başka indikatör (fiyat hareketi göstergesi) kullanmazlar. Pozisyon, yakın geçmiş fiyat hareketlerine öznel yorumlar yüklenerek açılır.
  4. Bu stratejide diğer nicel ve nitel unsurlar (temel analiz), tamamıyla göz ardı edilir. Stratejinin tek odağı, fiyattır.
  5. Stratejiyi uygularken genelde mum grafik tercih edilir. Tek bir mum baz alınarak bile pozisyon açılabilir.
  6. Hacmi yüksek varlıklarda pozisyon açılır. Hacim bakımından sığ olan tahtalarda pozisyon açmak, sağlıksız fiyat hareketi görünümü nedeniyle risklidir.

Price action yatırımcıları, şu grafik oluşumlarını takip eder:

  • Formasyon
  • Fiyat, seviye ve trend kırımı
  • Inside bar, outside bar
  • Gap (fiyat boşluğu)

Price Action Stratejisinde Risk Yönetimi

Price action stratejisi, diğer stratejilere kıyasla risk yönetiminin, daha kolay yapılabildiği bir stratejidir.

Fiyat hareketlerini doğru şekilde izlemeyi öğrenmek, sağlıklı alım ve satım noktalarının belirlenmesini kolaylaştırır.

Destek ve dirençler önceden belirlenir. Stop-loss (zarar-kes) seviyeleri bellidir ve pozisyon açılırken bu seviyelere emirler girilir.

Pozisyon daha nizamidir. Beklenmedik sonuçların meydana gelme ihtimali daha düşüktür. Price action stratejisinde tek kriter, fiyatın kendisidir.

Sorumluluk Reddi Beyanı:

Koinograf.com'da yer alan içerikler, asla yatırım tavsiyesi değildir. Kripto paralar yüksek risk içeren varlıklardır. Sorumluluk kişinin kendisine aittir. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir