İçindekiler
Yanıltıcı emir, manipülatif bir harekettir. Çünkü içerisinde kişiyi yanıltarak, kişiye iş ve işlem yaptırmayı barındırır. Yanıltıcı emir, piyasaya yön verecek kadar çok paraya sahip olan kişiler tarafından yapılır.
Yanıltıcı Emir Nedir?
Yanıltıcı emir veren kişiler, para ve mal piyasalarında, belirli bölgelere alış ya da satış emirleri verirler. Bu kişiler için amaç, alış ya da satış emirlerinin gerçekleşmesini beklemek değildir. Piyasada alım-satım yapan insanları, verilen bu emirler doğrultusunda yanıltmaktır.
Piyasada alım-satım yapan insanlar, verilen emirlerin arz-talep noktalarına baktıklarında, emirlerin gerçekleşmesiyle, piyasa fiyatının hareket edeceği yöne dair bir fikir edinirler ve o bölgelerden alım-satım yaparlar.
Fakat bu emirleri girmiş olan kimseler ise, fiyat o bölgeye yaklaştığında emirlerini iptal ederler. Bu noktada verilen emirler, yanıltıcı emirlere dönüşür. Bunun üzerine, piyasa üzerinde çoktan alım ya da satım gerçekleştirmiş insanlar ise muhtemel odur ki zarar etmeye başlamışlardır.
Yanıltıcı Emre Neden İhtiyaç Duyulur
Yanıltıcı emir veren kişiler, genel olarak çok paraya sahip olan, piyasa da balina olarak tabir edilen kimselerdir. Bu kişilerin para ve mal piyasalarındaki asıl kazançları, vadeli ya da marjı pozisyonlardan gelir.
Bu kişiler yanıltıcı emirlerle piyasa fiyatına yön vererek ya pozisyonlarının likide olmasını engellemeye ya da kağıt üzerindeki kazançlarını maksimize etmeye çalışırlar. İstedikleri bu durumu gerçekleştirirlerse eğer ciddi manada kar elde ederler.
Yanıltıcı Emirler Yasal Mıdır?
Piyasaları manipüle etmek suçtur ve spekülasyondan farklıdır. Yanıltıcı emir sonucu piyasanın manipüle edilmesi de birçok ülkede suç olarak kabul edilmiştir.
Yanıltıcı emir verilmesi ABD, İngiltere ve Türkiye gibi ülkelerde suç olarak kabul edilmiştir. Türkiye bu suçu, tehlike suçu olarak tanımlanmıştır. Yani, yanıltıcı emir verilmesi suretiyle piyasada oluşacak neticenin gerçekleşmesini umursamamıştır. Suçu, verilen emrin, yanıltıcı emre dönüşme hareketinin gerçekleştirilmesiyle işlenmiş saymıştır.
Kişiler, verdikleri emiri iptal etmekte özgürdürler. Emrin iptalinin, yanıltıcı emir olup olmadığını ortaya koymak çok zordur. Bunu yapan kişinin niyetini ortaya koymak ve ne sıklıkla böyle işlemler gerçekleştirildiğinin net bir şekilde ortaya konulması zorunludur.
Yanıltıcı Emre Karşı Önlem Nasıl Alınır?
Bir emrin yanıltıcı emir olup olmadığının tespit edilmesi oldukça zordur. Kişiler, böyle bir hareketin gerçekleşebileceğinin, her zaman farkında olmalılardır. Bu doğrultuda alabilecekleri bazı önlemlerde mevcuttur. Bunlar;
- Piyasada oluşan haberlerin çok fazla dikkate alınmaması,
- Uzun vadeli düşünülmesi,
- Tek seferde bütün sermaye ile yatırım yapılmaması,
- Düşük hacimli borsalardan uzak durulması,
- Market yapıcıların yapabileceği hamlelere karşı farkındalık oluşturulması, gibi önlemlerdir.
Bu önlemler, kişileri, bütün manipülasyon işlemlerine karşı korur. Fakat, kişiler, bu önlemleri kümülatif olarak yerine getirmelidirler. Bir ya da iki önleme riayet edilir de diğerlerine edilmezse, kişiler, balinalara yem olmaktan kurtulamazlar.
Spekülasyon Nedir?
Spekülasyon, para ve mal piyasalarında, gerçekleşmesi muhtemel görülen fiyat değişiklerinin önceden tahmin edilmesiyle bugünden alınan pozisyon olarak tanımlanabilir.
Kişiler bu hareketi, fiyat hareketlerindeki dalgalanmalardan faydalanmak suretiyle yaparlar. Bir suç değildir. Aksine, piyasa için çoğu zamanda yararlı da olur.
Manipülasyon Nedir?
Manipülasyon, para ve mal piyasalarında, kişilerin kendilerine bir yarar yaratması amacını taşıyan, bu uğurda insanları aldatarak ve kandırarak, insanların yönlendirilmeye çalışılması olarak tanımlanabilir. Açık bir şekilde suçtur.