İçindekiler
Yükselen üçgen formasyonu nedir detaylarıyla bu rehberde sizlere aktaracağız. Serbest piyasada, alım satıma konu olan her şeyin fiyatı, sürekli bir değişim halindedir. Bu fiyat değişimleri grafiğe yansıtıldığında, mumlar sayesinde, gözlemlenebilir bir hüviyete kavuşur. Zaman ilerledikçe de mumlar bazı şekiller alır. Fiyatın aldığı bu şekiller, bazı durumlarda belirli yapılara kavuşur. Oluşan bu yapılara ise formasyon nitelendirilmesi yapılır.
Yükselen üçgen formasyonu da bu yapılardan bir tanesidir. Üçgen formasyonun belirli bir tipte ve içerikte olmasıyla elde edilir. Bu yüzden, yazıya, üçgen formasyonu anlatımıyla başlamakta yarar vardır.
Üçgen Formasyonu Nedir
Triangle, İngilizcedeki tabiridir. Türkçede üçgen formasyonu olarak nitelendirilir. Fiyatın sergilemiş olduğu hareketin teknik analizinde en çok karşılaşılan formasyon olarak bilinir. Bu formasyonun elde edilmesinde iki tane trend çizgisine ihtiyaç vardır.
Bu trend çizgileri farklı yönde hareket etmelidir. (Biri düşen, diğeri ise yükselen şeklinde.) Bu iki trend çizgisi arasında hareket eden fiyat, giderek üçgenin daralan kenarına doğru hareketli bir seyir izler. Bu da bize formasyonun çalışır durumda olduğunu gösterir.
Üç çeşit üçgen formasyonu vardır. Bunlar;
- Yükselen üçgen formasyonu,
- Alçalan üçgen formasyonu,
- Simetrik üçgen formasyonu, gibi fiyat yapılarından elde edilen formasyonlardır.
Görüldüğü üzere, yükselen üçgen formasyonu, üçgen formasyonun alt başlığıdır ve benzer sayılabilecek iki tane daha formasyon vardır.
Yükselen Üçgen Formasyonu Nedir
Daha çok piyasanın yükseliş dönemlerinde oluşur. Ya da böyle dönemlerde, böyle bir formasyon oluşumunu düşünmek daha doğru olur.

Yükselen üçgen formasyonunda, fiyat tepeleri hemen hemen aynı fiyat bölgelerinde oluşur ve çizilecek bir trend çizgisi, yatay bir görünüm sergiler. Fiyat dipleri ise fiyatın bir önceki yaptığı diplere göre yükselerek ilerler ve çizilecek bir trend çizgisi, yukarı doğru yükselen bir görünüm sergiler. Bu şartların oluştuğu durumlarda, orada bir yükselen üçgen formasyonunun oluştuğunu söyleyebiliriz. Şekil olarak da esasında bir üçgendir ve formasyon adını bu şekilden alır.
Yükselen Üçgen Formasyonu Hedefi
Yükselen üçgen formasyonunun tamamlanması için son bir şart gereklidir. Bu şartın gerçekleşmesi de formasyonun çalışacağını kanıtlar niteliktedir. Fiyat, üçgenin üst fiyat noktalarına çizilmiş olan yatay trend çizgisini kırmalıdır. Bunun hacimli bir alımla desteklendiği durumlarda ise üçgen formasyonunun hedefine doğru gidebileceği yorumunda bulunulabilir.
Yükselen üçgen formasyonunun hedefi ise üçgenin sahip olduğu yüksekliktir. Üçgenin sahip olduğu yüksekliğin ölçüsü, fiyatın üst trendi kırdığı noktadan başlar ve boyu kadar yukarıya doğru gider.
Düşen Üçgen Formasyonu Nedir?
Daha çok piyasanın düşüş dönemlerinde oluşur. Ya da böyle dönemlerde, böyle bir formasyon oluşumunu düşünmek daha doğru olur.
Düşen üçgen formasyonunda, fiyat dipleri hemen hemen aynı fiyat bölgelerinde oluşur ve çizilecek bir trend çizgisi, yatay bir görünüm sergiler. Fiyat tepeleri ise fiyatın bir önceki yaptığı tepeye göre alçalarak ilerler ve çizilecek bir trend çizgisi, aşağı doğru inen bir görünüm sergiler. Bu şartların oluştuğu durumlarda, orada bir düşen üçgen formasyonunun oluştuğunu söyleyebiliriz. Şekil olarak da esasında bir üçgendir ve formasyon adını bu şekilden alır.
Düşen Üçgen Formasyonu Hedefi
Düşen üçgen formasyonunun tamamlanması için son bir şart gereklidir. Bu şartın gerçekleşmesi de formasyonun çalışacağını kanıtlar niteliktedir. Fiyat, üçgenin alt fiyat noktalarına çizilmiş olan yatay trend çizgisini kırmalıdır. Bunun hacimli bir satışla geldiği durumlarda ise üçgen formasyonunun hedefine doğru gidebileceği yorumunda bulunulabilir.
Düşen üçgen formasyonunun hedefi ise üçgenin sahip olduğu yüksekliktir. Üçgenin sahip olduğu yüksekliğin ölçüsü, fiyatın alt trendi kırdığı noktadan başlar ve boyu kadar aşağıya doğru gider.
Simetrik Üçgen Formasyonu Ne Demektir
Daha çok piyasanın dengede olduğu dönemlerde oluşur. Ya da böyle dönemlerde, böyle bir formasyon oluşumunu düşünmek daha doğru olur.
Simetrik üçgen hangi yöne doğru bir kırılma gerçekleştirirse, fiyatın, o yöne doğru bir hareket yapması beklenir fakat piyasada var olan mevcut trendinde göz önünde bulundurulması gerekir. Kırılma yanıltıcı olabilir. Piyasa trendine göre hareket etmekte yarar vardır.
Yükselen üçgen formasyonu çok işime yaradı teşekkürler